13 February 2007

Αποκριά

.
Φεβρουάριος 2007

Στο Σκαλοχώρι, το παραδοσιακό έθιμο της αποκριάς, η κλαδαριά, φαίνεται να έχει τις ρίζες του στα βάθη του χρόνου με επιρροές από διονυσιακές γιορτές.
΄Όταν το χωριό μετρούσε τετρακόσιους με πεντακόσιους κατοίκους , τρεις κλαδαριές σε τρεις αντίστοιχους μαχαλάδες, «τουν πάνου», «τουν πέρα» και «τουν κάτου» από μέρες προετοιμάζονταν και στήνονταν για να ανταγωνιστούν για το ποια θα είναι η πιο μεγάλη και ποια θα σβήσει τελευταία.
Το βράδυ της «Τρανής τς Αποκράς» τα σατιρικά τραγούδια, έδιναν κι έπαιρναν με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους του κάθε μαχαλά. Ο Τσιάλης(Κωστόπουλος Χρήστος), ο Σιούλης (Κωστόπουλος Θανάσης),ο Σιώμους (Σιωμάδης Θωμάς), ο Σιούλας, ο Νταγκόλας (Τερζόπουλος Νικόλας), ο Λάκης (Παπαδάφος Βασίλης) με κόλπα και τσαλίμια έκλεβαν την παράσταση.

Μια κουπέλα έμορφη
ετών δεκαεννιά,
έρωτα μυρίστηκι
ήθιλι για να (δις)

΄Ωσπου νάρθει ου γείτουνας
η χήρα αρχινά
τα ρούχα της να βγάζει
ήθιλι για να (δις)

Βγάζουντας τα ρούχα της
φανήκαν τα ψαχνά
τριμούλιασι ου γείτουνας
κι δεν μπουρεί για να (δις)

Τώρα η χήρα απόχτησι
βάσανα πουλλά
αρχινάει κι ου γείτουνας
κι να, κι να,κι να (πολλάκις)


Τα τελευταία χρόνια η κλαδαριά στήνεται «στους Παπαναναστάδις». Τα αρσενικά του χωριού από τρία ως εκατόν τρία «χρόνια» με σταθερά αργόσυρτα βήματα, με κορυφαίο, τον ανεπανάληπτο, τον ασυναγώνιστο και αξεπέραστο δάσκαλο και μεγάλο δάσκαλο των αποκριάτικων τραγουδιών, τον Στέλιο Κερατσόπουλο , να έχει τον πρώτο λόγο και το χορό να επαναλαμβάνει τα σατιρικά τραγούδια, συνεχίζουν την παράδοση.
Οι γυναίκες δεν παίρνουν μέρος στο χορό όπως παλιότερα. Στέκονται παράμερα κρυφογελούν και σχολιάζουν…
Και ύστερα ακολουθεί το γλέντι και το φα’ί’ με πολύ κέφι.

΄Αντι κι καλή αποκρά!